Bereiding varkensvlees

Braadworst/saucijs

braden ± 12-15 min. 

Saucijs is meestal samengesteld uit varkensgehakt met kruiden.
Zachtjes braden in ruim boter voorkomt openbarsten.
Wist u dat... ijzer uit vlees gemakkelijker in ons lichaam wordt opgenomen
dan ijzer uit plantaardige producten?


Voedingswaarde

Per 100 g onbereid:
Energie: 270 kcal.
Eiwit: 16.3 gram
Vet: 22.8 gram 
IJzer: 1.5 milligram

Doorregen varkensrollade

braden ± 80-90 min.

Een doorregen varkensrollade bevat iets meer vet dan varkensfiletrollade.
Hierdoor wordt het vlees extra smakelijk en droogt het niet zo snel uit.
Een rollade is bijna altijd panklaar, dat wil zeggen gezouten en gekruid.


Voedingswaarde

Per 100 g onbereid: 
Energie: 329 kcal. 
Eiwit: 16.7 gram 
Vet: 29.1 gram 
IJzer: 0.6 milligram

Haaskarbonade

bakken ± 6-8 min.

Haaskarbonade is de meest magere karbonadesoort.
Haaskarbonade is wat duurder dan andere karbonades.
Het mooie blanke vlees is sappig en vol van smaak.


Voedingswaarde

Per 100 g onbereid:
Energie: 151 kcal. 
Eiwit: 22.6 gram 
Vet: 6.7 gram 
IJzer: 0.3 milligram

Halskarbonade

smoren ± 40-45 min.

Karbonade is het meest bekende stukje varkensvlees.
Karbonade wordt gesneden van verschillende delen:
rib- en haaskarbonade (mals) en hals- en schouderkarbonade
(minder mager en minder mals). Karbonades kunnen ook gemarineerd worden.


Voedingswaarde

Per 100 g onbereid:
Energie: 197 kcal. 
Eiwit: 19.4 gram 
Vet: 13.2 gram 
IJzer: 0.7 milligram

Hamlap

bakken ± 8-10 min.

Hamlappen komen van de achterham en zijn de meest malse varkenslappen.
Als u voor het bakken de lappen met bloem bestuift,
levert dat een licht gebonden en lekkere bruine jus op.


Voedingswaarde

Per 100 g onbereid:
Energie: 121 kcal. 
Eiwit: 22.1 gram 
Vet: 3.6 gram 
IJzer: 0.8 milligram

Hamschijf

koken ± 120-150 min.

Hamschijf wordt ook verkocht als ‘hips’ en in Duitsland als ‘Eisbein’.
‘Eisbein’ is licht gepekeld. Hamschijf smaakt gekookt of gesudderd
goed bij stamppotten en maaltijdsoepen.
Het onderste gedeelte van het vlees is uitstekend geschikt voor soep.


Voedingswaarde

Per 100 g onbereid:
Energie: 198 kcal.
Eiwit: 19.8 gram 
Vet: 13.2 gram 
IJzer: 0.7 milligram

Nasi/bamivlees

bakken ± 8-10 min.

Nasi/bamivlees wordt meestal gemaakt van iets doorregen varkensvlees.
Het vlees kan bij aankoop al iets gekruid of gemarineerd zijn,
waardoor het zó gebruikt kan worden.


Voedingswaarde

Per 100 g onbereid:
Energie: 129 kcal. 
Eiwit: 21.5 gram 
Vet: 4.8 gram 
IJzer: 0.3 milligram

Ribkarbonade

bakken ± 6-8 min.

Een ribkarbonade heeft een ribbeentje en wordt ook wel kotelet genoemd.
De ribkarbonade geldt als een malse en magere karbonade.
Zonder ribbeentje heet de ribkarbonade een filetlapje.


Voedingswaarde

Per 100 g onbereid:
Energie: 144 kcal. 
Eiwit: 22.7 gram 
Vet: 5.9 gram 
IJzer: 0.3 milligram

Schouderkarbonade

bakken ± 12-15 min.

Schouderkarbonade bevat weinig been.
Smaakidee: varkensvleeskruiden, peper, nootmuskaat. 
Wist u dat... vlees mét been een iets langere bereidingstijd nodig heeft,
omdat been een slechte warmtegeleider is?


Voedingswaarde

Per 100 g onbereid:
Energie: 197 kcal. 
Eiwit: 19.4 gram 
Vet: 13.2 gram 
IJzer: 0.7 milligram

Speklap

bakken ± 6-10 min.

Speklappen zijn afkomstig van het buikspek. Dat is de magerste speksoort.
Smaakidee: kerrie, peper, ketjap, ketoembar. 
Wist u dat... speklappen ook gegrild kunnen worden en dan minder vet bevatten?


Voedingswaarde

Per 100 g onbereid:
Energie: 329 kcal. 
Eiwit: 16.7 gram 
Vet: 29.1 gram 
IJzer: 0.6 milligram

Varkensfilet

braden ± 40-45 min.

Bedruip en keer varkensfilet regelmatig tijdens de bereiding
en leg het deksel schuin op de pan. Zout het vlees na bereiding. 
Smaakidee: peper, foelie, nootmuskaat.


Voedingswaarde

Per 100 g onbereid:
Energie: 144 kcal. 
Eiwit: 22.7 gram 
Vet: 5.9 gram 
IJzer: 0.3 milligram

Varkensfiletlap

bakken ± 4-6 min.

Haal het filetlapje voor het bakken door de bloem en bak het kort.
Zout het vlees pas na bereiding.
Smaakidee: filetlapjes zijn lekker met pittige sauzen
op basis van bijvoorbeeld peper, mosterd of paprika.



Voedingswaarde

Per 100 g onbereid:
Energie: 144 kcal. 
Eiwit: 22.7 gram 
Vet: 5.9 gram 
IJzer: 0.3 milligram

Varkensfiletrollade


braden ± 45-50 min.

Bedruip en keer het vlees regelmatig tijdens het bereiden
en leg het deksel schuin op de pan. Zout het vlees achteraf.
Smaakidee: diverse vruchten.



Voedingswaarde

Per 100 g onbereid:
Energie: 144 kcal. 
Eiwit: 22.7 gram 
Vet: 5.9 gram 
IJzer: 0.3 milligram

Varkensfricandeau


braden ± 45-50 min.

Fricandeau is een uiterst mager stukje varkensvlees.
Fricandeau mag enigszins rosé gegeten worden.
Smaakidee: oregano, bier.
Wist u dat... varkensfricandeau net zo mager is als rosbief?
... groot vlees 10 min. moet rusten onder aluminiumfolie na bereiding?



Voedingswaarde

Per 100 g onbereid:
Energie: 119 kcal. 
Eiwit: 22.8 gram 
Vet: 3.1 gram 
IJzer: 0.3 milligram

Varkenshaas


bakken ± 10-15 min.

Varkenshaas is een schuin toelopend stukje vlees.
Vouw bij het braden de punt naar binnen en steek of bind
deze vast met een prikker of rolladetouw, zodat het haasje overal even dik is.
Laat varkenshaas na bereiding ± 5 min. rusten.



Voedingswaarde

Per 100 g onbereid:
Energie: 119 kcal.
Eiwit: 22.8 gram 
Vet: 3.1 gram 
IJzer: 0.3 milligram

Varkenslap


smoren ± 35-45 min.

Braad de varkenslap rustig aan en sudder deze gaar
met gesloten deksel op laag vuur. Smaakidee: peper.
Wist u dat... vlees verschillende vitamines van het B-complex bevat,
namelijk vitamine B1, B2, B6 en B12?



Voedingswaarde

Per 100 g onbereid:
Energie: 146 kcal. 
Eiwit: 20.8 gram 
Vet: 7 gram 
IJzer: 0.3 milligram

Varkensoester


bakken ± 6-8 min.

Oester is klein, maar fijn! Het vlees wordt gesneden van de achterham.
Bestrooi het vlees voor het bakken met bloem.
Dit voorkomt uitdroging en levert een smakelijke jus op.
Lekker in de zomer: oesters van de barbecue met knoflookboter!



Voedingswaarde

Per 100 g onbereid:
Energie: 115 kcal. 
Eiwit: 23.5 gram 
Vet: 2.4 gram 
IJzer: 0.3 milligram

Varkensschnitzel


bakken ± 6-8 min.

Schnitzels worden ‘met de draad mee’ gesneden,
waardoor ze tijdens de bereiding plat in de pan blijven liggen.
Serveer gepaneerde schnitzels met een schijfje citroen.
Dat neemt de smaak van de boter weg, die wordt opgenomen door het paneermeel.



Voedingswaarde

Per 100 g onbereid:
Energie: 119 kcal.
Eiwit: 22.9 gram 
Vet: 3.1 gram 
IJzer: 0.3 milligram 

Bron: www.vlees.nl